Att starta ett företag är en möjligt som alla har. Du behöver inte ha en särskild utbildning eller pengar på bankkontot för att bli företagare. För många är eget företag det bästa sättet att få en andra karriär. Få göra något roligare i arbetslivet än hittils och en möjlighet att tjäna pengar.

Eget företag

Om du inte kommer från en företagarfamilj kan steget till eget företag kännas stort. Vi är så vana vid att ha en arbetsplats, istället för att skapa arbetsplatser själva. Det fina med just eget företag är att du skapar ditt eget arbete och får mycket mer frihet. Utmaningar, kreativitet och en möjlighet att förbättra din ekonomi. Genom att starta eget företag kan du gå vidare i karriären. Eller starta en karriär. Eget företag är en möjlighet som är öppen för alla.

Steg ett: hitta din företagsidé

Det första du behöver göra är att komma på en bra företagsidé. Du behöver inte ha en exakt idé när du sätter igång, då företagande ibland kan vara ett trial and error. Du behöver också söka f-skattsedel hos Skatteverket, så att du blir egenföretagare. Med f-skatt sedel och en smart idé kan du sätta igång.

Steg två: bygg upp ditt företag

Det tar tid att bygga upp ett företag. Om du är fast anställd är det klokt att du bygger upp företaget vid sidan om. För att nå ut idag är det smart att ha en hemsida på internet. Det bör faktiskt vara ditt absolut första steg för att bygga upp själva företaget: skaffa en domän med ditt företagsnamn. Du kan också använda sociala medier för att marknadsföra ditt företag. Om du aldrig drivit företag kan det kännas lite svårt att börja marknadsföra dig själv, men det måste du göra för att lyckas. Utan marknadsföring får du inga kunder. I början kommer du att behöva arbeta på kvällar och helger. För att orka med kan det ändå vara klokt att alltid vara ledig på till exempel söndagar. När du börjar få inkomst på ditt företag kan du sedan gå ner i arbetstid på din ordinarie arbetsplats.

Steg tre: företagare på heltid

För många känns det som ett stort kliv att säga upp sig från arbetsplatsen. Det är klokt om du har sparat ihop ett kapital på bankkontot att ha som en backup. Det är också viktigt att företaget verkligen växer den dag du väljer att säga upp dig. Så att du ser att företaget går i rätt riktning. När du kommer igång med ditt företag är det också smart att hitta samarbetspartners eller personer att anlita för olika uppdrag, som att hjälpa dig med hemsidan, paketera varor eller städa. Försök att delegera så mycket som du kan och har råd med, så kan du själv fokusera på vad du är duktig på.