Det är lätt att bli nedstämd som arbetslös, särskilt om du har varit utan jobb ett längre tag. Men du kan vända på det och se det som en utmaning och en möjlighet att ta ett nytt kliv i livet. Här kommer tipsen som hjälper dig att hitta jobb som arbetslös.

Utan jobb

Att vara utan jobb påverkar både ekonomin, vardagen och det sociala livet. Hur mycket vi än kan drömma om att få åka på semester och bara ligga vid en strand, så är inte arbetslöshet att vara på konstant semester. Tvärtom, det innebär mycket stress och en känsla av att aldrig bli klar. För du har inte ett jobb att bli klar med för dagen. Skillnaden mellan vardag och helg blir heller inte så stor. I den situationen är det viktigt att du inte gräver ner dig. Många svenskar går igenom en period av arbetslöshet, en kortare eller längre tid. Det flesta får faktiskt ett jobb, det är det normala. Därför bör du ha en positiv attityd och leta efter möjligheter.

Leta jobb

Först och främst ska du leta jobb på platsbanken, så att Arbetsförmedlingen verkligen ser att du söker jobb. När du söker jobb kan det även vara smart att leta efter arbete på andra orter eller jobb som kräver att du pendlar. De flesta av oss vill naturligtvis ha ett jobb som ligger 5 minuter hemifrån, men det kan vara svårt att hitta. Om du har varit arbetslös ett tag kan det faktiskt vara nödvändigt att börja pendla till en annan ort eller rent av veckopendla. Bara för att komma in på arbetsmarknaden. Det ironiska är ofta att personer som har jobb blir erbjudna nya jobb. Det är som att själva anställningen gör dig mer attraktiv. Därför kan du behöva ta ett enklare eller ointressant jobb, då det kommer att underlätta när du söker ditt drömjobb.

Sök upp arbetsgivare

Alla jobb som finns utannonseras inte. Det är många företag som väljer att rekrytera via personliga kontakter och rekommendationer. Därför är det smart att kolla med personer i din bekantskapskrets om de vet om något jobb eller om de rent av är företagare och kan vilja anställa dig. På timme eller heltid. Du bör även söka upp arbetsgivare.