Det spelar ingen roll vad du drömmer om att hålla på med, finsnickeri, bli försvarsadvokat eller driva eget företag. Det finns alltid bra utbildningar och kurser att gå.

Akademisk utbildning

För många arbeten är det nödvändigt med en akademisk utbildning: läkare, lärare, ingenjör eller om du vill bli barnmorska. Det är alltid bra att ha läst en kurs på högskolan, även om du inte vill ha ett specifikt akademikerjobb. Det fina idag är också att många universitet driver distansutbildning. Om du bor i Norrland måste du inte flytta till Umeå eller Luleå, utan du kan läsa på distans mot Umeå universitet, detsamma gäller om du bor söderut i landet. Du hittar en intressant utbildning i Kristianstad, men kan ändå läsa den på 100 mils avstånd. Det finns också vidareutbildningar du kan gå, vilket kan hjälpa din karriär mycket.

Kurser

Det finns många kurser att gå. Låt oss säga att du vill arbeta med finsnickeri, då kan du gå en kurs just i hur du kan förbättra olika snickeritekniker. Eller om du som egenföretagare behöver lära dig mer om marknadsföring. Du behöver inte gå en universitetskurs för allt, utan du går privata kurser som verkligen kommer ge dig den kunskap som du behöver. Idag finns det också många onlinekurser. Med onlinekurser sparar du både tid och pengar. Du sitter hemma i din egen soffa och lär dig ett nytt språk eller hur du ska hantera dina pengar bättre. Om du ska använda dina kunskaper i karriären, alltså visa upp det på ditt CV eller för din arbetsgivare, är det klokt om du går ”kända” kurser. Gärna en kurs där du får något slags certifikat som du kan visa upp.