Det finns de som föredrar att lägga mycket av fritiden på vägarna. Det kan vara av ett intresse för bilar, försmak för roadtrips eller bara som ett färdsätt till nya platser och upptäckter. Oavsett anledning finns det en del saker att tänka på när du har bil, så att du inte stöter på problem under resans gång. Därför kommer vi gå igenom några tips för en säkrare bilfärd och en trevligare vistelse under roadtrips.

En självklarhet och ett måste är att teckna en trafikförsäkring när du har bil, och det gäller oavsett om du kör längre eller kortare sträckor på ett år. Du kan naturligtvis välja att teckna en mer heltäckande försäkring, men en trafikförsäkring är obligatorisk för att säkerställa att det alltid finns ett visst skydd. Skyddet omfattar dock inte dig som försäkringsinnehavare om något sker, utan eventuell ersättning är till dem som drabbats av en olycka där du bär ansvaret.

Kontrollera bilen innan avfärd

Du bör göra upp en lista där du kan bocka av när du har kontrollerat bilens skick. Ju nyare bil, desto mindre orosmoment när du ska ut på längre bilturer. Om du tidigare haft problem med något på bilen, kan det vara bra att kontrollera det extra noga. Annars bör du givetvis kontrollera däcken, så de ser ut att vara i gott skick, och därutöver däcktrycket. Det är alltid klokt att kontrollera lampor och blinkers så du inte uppmärksammar problem när du redan är på vägarna. Kolla alltid oljan och spolarvätskan och ta gärna en dunk spolarvätska med dig. Det är faktiskt en vanlig orsak till problem under en roadtrip. Det finns dock fler saker att tänka på, exempelvis vad du måste ha med dig under resan. Det är allt från första hjälpen-kit till varningstriangeln, så det bästa är att göra upp en egen lista i lugn och ro som du sedan kan gå igenom dagarna innan avfärd. Givetvis måste man även ladda upp med bra bilmusik att njuta av under resan.

Hitta evenemang för likasinnade

Om ditt intresse är just bilarna, kan det verkligen rekommenderas att du hittar bilevenemang. I synnerhet under sommaren finns det gott om dessa, och utöver att få chansen att kolla in alla möjliga typer av bilar så har du även chansen att hitta nya vänner med samma intresse. Vissa bilträffar är mer nischade än andra, och riktar exempelvis in sig mer på veteranbilar. Håll utkik i lokala tidningar om du är ute efter en lokal bilträff. Om du tänkt göra en roadtrip och passa på att gå på bilträffar, finns det några återkommande bilträffar som du bör kolla in.

Några populära bilevenemang är:

  • Vallåkraträffen
  • Classic Car Week
  • Elmia bilmässa

När du har fixat med trafikförsäkring och bockat av alla andra måsten, är det bara att ge dig av och njuta av livet bakom ratten!