Behöver du mer pengar? Det finns mycket du kan göra för att ganska snabbt förändra din ekonomi. Om du vill få en riktigt bra ekonomi måste du tänka långsiktigt.

Pengar och tid

Pengar och tid hör ihop på flera olika sätt. Om du har lite pengar behöver du jobba mycket. Då får du lite tid över. Om du har mycket pengar kan du vara mer ledig. Det är en orsak till att många vill ha mer pengar. Men det finns också en annan viktig korrelation mellan tid och pengar. Pengar som är investerade i aktier, företag och fastigheter växer över tid. Läs Dagens Industri för att lära dig mer om att investera för att få bra ekonomi på lång sikt.

100 kronor

Du har 100 kronor. Du kan antingen använda dem för att köpa en pizza eller så investerar du pengarna. I första exemplet kommer 100 kronor att vara borta för alltid. I det andra exemplet kommer 100 kronor kunna bli 120, 200 och rent av 300 kronor. Det är tiden som gör att pengarna växer. Genom att investera pengarna får du mer pengar, och i slutändan också mer tid. Därför är det klokt att du redan idag börjar investera. Många tänker sig att man måste ha mycket pengar för att kunna investera på allvar, men det stämmer inte. Det är genom att du lägger undan 100-5000 kronor varje månad som du slutligen får en god ekonomin. Vänta inte med att du ska få råd att investera, då kommer du nästan aldrig att få det. Istället beslutar du dig för att du ska börja investera för att förbättra din ekonomi, så kommer du ganska snart se skillnad på bankkontot.