Idag är det vanligt att ta ett lån. Så gott som alla svenskar behöver låna. Det är ok att låna, men du ska låna på ett smart sätt.

Låna pengar

Det finns vissa lån som faktiskt är investeringar: ditt CSN-lån och bostadslån. Över tid kommer din utbildning ge dig bättre inkomst. Vanligtvis brukar också en bostad öka i pris. De flesta andra lån blir inga investeringar, utan du måste betala ränta på dem och sakerna som du köpt förlorar i värde. Men det kan ändå vara värt att ta ett lån för att kunna köpa något du verkligen behöver eller göra en resa.

Låna för konsumtionsköp

När du ska låna pengar för ett konsumtionsköp är det smart att du verkligen tänker igenom affären. Det finns många som måste låna för att kunna få råd med en mobil eller dator. När du gör ett konsumtionsköp med kredit är det klokt om du handlar på rabatt, så att en del av räntan äts upp av rabatten. Du bör även försöka betala tillbaka ditt konsumtionslån så snart som möjligt. Betala mer i månaden än vad banken eller företaget kräver, så blir du snart skuldfri.