Med skenande materialpriser inom i stort sett hela byggsektorn kan en husrenovering kännas avlägsen. Du som har planerat en renovering måste kanske tänka om och skjuta på den i hopp om att priserna ska sjunka till rimligare nivåer. Om du ändå väljer att satsa på att få renoveringen gjord finns det vissa saker du kan göra för att spara pengar på den. Här har du en handfull tips för att renovera huset billigt med hjälp av ett byggföretag!

Jämför offerter för en billig renovering

Vissa delar av renoveringen kan du säkert göra själv. Det gäller bara att vara någorlunda händig. Andra renoveringsdelar bör du helt enkelt inte trixa med, för det kan bli väldigt fel och väldigt dyrt i längden. Renoveringar kopplade till elektricitet, ventilation och rör är exempel på saker du inte bör göra själv. Men också att kakla ett badrum kan vara problematiskt, det vill säga om du inte är en plattsättare.

Med detta skrivet är det oftast en bra idé att anlita hantverkshjälp. Ett tips är att vända dig till en snickare, som oftast har en samordnande roll och som alltså kan hjälpa dig rodda ett helt projekt. För att hitta en lokal snickare kan du exempelvis söka på nyckelordet byggföretag Uppsala för att få upp en rad alternativ. Välj några av alternativen och begär att få offert av dem. På så sätt kan du jämföra offerter med varandra.

Att jämföra offerter från snickare och byggföretag är ett av de bästa sätten att spara pengar på renoveringen.

Utnyttja ROT-avdraget på hantverkstjänster

Vare sig du anlitar ett byggföretag i Uppsala eller i Varberg kan du ha rätt att få ROT-avdrag på hantverkstjänsterna. Tack vare avdraget blir kostnaden för tjänsterna mycket billigare. Materialkostnaden förblir dock densamma, för denna ingår inte i ROT. Det finns generella regler för ROT-avdrag på byggnadstjänster. Däremot är det inte säkert att just du kan göra avdrag på renoveringen. Huruvida du har rätt till ROT eller inte beror bland annat på hur gammalt ditt hus är och hur mycket avdrag du gjort inom en viss period.

Jämför lån för en så låg kostnad som möjligt

Många som ska renovera huset måste ta ett privat- och/eller renoveringslån. Renoveringen kan trots allt springa upp i tiotusentals kronor, och det är inte alla förunnat att ha en generös renoveringsbudget. Tänk på att du ska betala tillbaka lånet månad för månad och att detta medför en ökad månadskostnad för dig. Därför är det viktigt att jämföra lån inför att du ska låna pengar till renoveringen, så att du kan spara in pengar där.

Återbruka gamla byggmaterial i renoveringen

Om du inte har något emot att leta efter exempelvis gamla dörrar, fönster och brädor i säljgrupper på nätet kan du göra ett och annat fynd. Exakt allt byggmaterial du använder i renoveringen måste inte vara nytt, så länge det är helt, snyggt och tåligt. Det är många som väljer att återbruka material och som därmed åstadkommer snygga budgetrenoveringar hemma.

Gör de enkla delarna av husrenoveringen själv

Som nämnts finns det vissa delar av renoveringen som du bör överlämna till kunniga hantverkare och alltså inte göra själv. Sedan finns det ju också enkla renoveringsbitar som du kanske skulle kunna göra, som att riva ut köksskåp eller tapetsera ett rum. För det du inte kan göra själv kan du ta hjälp med av ett byggföretag i Uppsala eller i din stad.